مصرف های بیهوده در ازدواج
ذهن ما باغچه است گل در آن باید کاشت
گر نکاری گل خوب علف هرز در آن می روید
انسان همواره برای تکمیل و تکامل بایستی تلاش هدفمند همراه با مراقبت دایمی داشته باشد از لقمان حکیم پرسیدند: «حکمت از که آموختی؟» گفت: «از نابینایان که تا جایی نبینند پای ننهند.» قدم الفوج قبل از اللولوج: «خروجت را پیش بینی کن قبل از آنکه وارد شوی.»
حال انسان به دنبال تکامل، آنگاه به هدف می رسد که ورودی های ذهنش را فیلتر گذاری نماید و به همه چیز اجازه ورود ندهد. انسان به آنچه می خورد باید بنگرد این فرمایش خداوند است یکی از برداشت های این است که غذای فکر و روح بایستی دیده شود از لحاظ منطقی، ارزشی، الهی، انسانی، روانشناختی و ... بررسی شود آنگاه اجازه ورود یابد و اگر پنهانی وارد وجود آدمی شد و آثار منفی آن را در بیرون مشاهده کردیم او را سریع از درون پاکسازی کنیم.
جمله خلقان سخره اندیشه اند
زین سبب خسته دل و غم پیشه اند
اجازه ندهیم اندیشه های ناپاک و انحرافی حاکم بر رفتارهای ما و سرنوشت ما شوند یک امر اساسی و حیاتی در تکامل آدمی ازدواج است دنیای نیکو و آخرت نیکو هنگامی تضمین شده است و هنگامی تعریف می یابد که انسان ازدواج کند ازدواج خاستگاه آرامش است آرامش منطقی و هماهنگ با فطرت در این دنیا در خانواده تبلور می یابد همه تلاش بایستی در تشکیل خانواده باشد خانواده صد آرامش است و اگر صدآید اعداد دیگر و اهداف دیگر نیز در آن پوشیده و همراه است. اما متاسفانه رفتار عده ای از مردمان مصداق مثل معروفی است که اسب را گم کرده دنبال نعلش می گردد یا شتر را گم کرد پی افسارش می گردد.
مهم های زندگی را باید شناخت و در پی بدست آوردن و حفظ آن بود یکی از مهم های زندگی تشکیل خانواده است. خانواده به انسان امید می دهد و امید به آدمی ایمان می دهد معنای زندگی می دهد خمیر مایه اصلی تکامل آدمی می گردد حال چه عوامل مهم تر از ازدواج شده اند و یا چه عواملی سد راه ازدواج و تشکیل خانواده اند؟! اگر از خانواده دختر یا پسر سوال شود بی گمان یکی از عوامل اصلی را خرج و مخارج ازدواج می دانند. توقع طرفین از یکدیگر در هزینه کردن ها. گاهی عروسی بهتر است که جهیزیه اش بیشتر است و گاهی دامادی با شخصیت تعریف می شود که خرج بیشتری برای عروس کرده باشد. اخلاق، علم و دانش، رفتارهای انسانی، تقوا و پاکدامنی درجه چندم می شود. و چه بسا دیده نمی شود و یا بهتر بگویم چشم هایمان را می بندیم و آنان را نمی جوئیم. علل مصرف بیهوده و یا مصرف های بیهوده. در این قسمت از نوشتار بعضی از مصرف ها معرفی و بیهودگی آن بیان می شود. در دوران عقد، هدایایی برای عروس و داماد آورده می شود که هدف اولیه و اصل و منطقی آن ابراز علاقه و نوعی ادب و احترام است. حال مشاهده می شود که این هدف فراموش شده و از یک لطف به یک باید تبدیل شده است و چه بسا در انجامش خواسته قلبی طیب خاطر و رضایت درونی دریافت نمی گردد. با آه و ناله و گله و شکایت صورت می پذیرد. بعضی از اهداء این هدایا همراه با یک لشگر آدم از طرفین صورت می گیرد مثلا شب چله ای، آدم های داماد، ماشین ماشین، گروه گروه با بچه های قد و نیم قد... عروس و دامادهایشان و همینطور آدم های عروس زودتر از همه آمده اند تا...
ببینند چه آورده اند؟! و چه داده اند؟! و یک معرکه گیری و نمایش صورت می گیرد هدف گم شد و تحریف شد قلوب به هم نزدیک نشدند بلکه دور شدند و آنچه حضور یافت، حسادت، گله، عصبانیت و خالی شدن جیب طرفین بود و مسابقه و معرکه گیری ادامه یافت حالا نوبت آن خانواده
است که شب چله ای را چگونه برگزار کنند و کم تر از آن ها نباشد و آدم هایشان هم بینند و قضاوت کنند؟!
هدف ازدواج آرامش بود اما حالا همه چیز شده مسابقه،چشم و هم چشمی، اجرای آداب و رسوم و دعوای رسم ما، رسم شما. بیشتر حرف های عروس و داماد اجرای خواسته های مادی شده و اینکه شما گذاشتید و دفاع و دعوا بعضی خانم ها بعد از ازدواج که هنوز دعواهای قبل و مشخص را فراموش نکرده اند و یا هنوز ادامه دارد لب به اعتراض گشوده و می گویند، گفتند ازدواج کنید آرامش یابید من که بدبخت شدم و فریاد برمی آورد که ای کاش در باغ گلها گم شده بودم و بله نگفته بودم! (عروس خانم رفته گل بچینه) و آقا داماد هم ادامه می دهد که من هم نیز کاش پایم شکسته بود و خواستگاری نیامده بودم! چرا؟ چرا؟ هدف ها گم شده اند و دیو مصرف حمله کرده است و از آنجا که متاسفانه در قرن بیستم و بیست و یکم بعضی فلاسفه مادی در تعریف انسان گفته اند: انسان حیوانی که مصرف می کند و انسانیت انسان را در گرو مصرف تعریف کرده اند و ما بدون هیچ مقاومتی و بدون هیچ اعتراضی و بدون هیچ نگرانی و بد آمدنی اسیر این تفکر شده ایم آسیب های آن را نادیده می گیریم و به جای اینکه انحراف ها را و اشتبا هها را جبران یا برطرف کنیم تیشه به اصل زده و صورت مسئله را پاک می کنیم و می گوئیم ازدواج نمی کنیم.
اخلاق در مصرف
همه اخلاق رعایت عدالت است به معنای اعتدال در انجام رفتارها، احساس ها و ... و یکی از عواملی که انسان را از اعتدال در انجام کارها باز می دارد این است که انسان خود شرا و اهدافش را گم کند خودش نباشد با ساز دیگران کوک شود و فرمان زندگی اش، اعتقادش و رفتارش به دست خودش نباشد.
ساعتی میزان اینی ساعتی میزان آن
ساعتی میزان خود شو تا شوی موزون خویش (مولوی)
در رابطه با ازدواج بعضی از مردم از خط اعتدال می گذرند و اصلی ها را فدای فرعی ها می کنند به گونه ای که ذهن مادی بر ذهن انسانی غلبه می کند و انسان همه چیز را در مصرف تعریف می کند عروسی خوب کردن یعنی خرج کردن خوب. خوشبختی در یک زندگی را خلاصه در مصرف می کنند چرا که از خط اعتدال بیرون می رویم و فرعی ها مهم تر از اصلی ها می گردند؟ چند عامل را نام می بریم امید آن که این سبب شناسی خود یک راهکار باشد که اخلاق ما سلامت خود را پیدا کند و امر مقدس ازدواج قربانی این عوامل نگردد.
1-معرکه گیری و نمایش دادن
انسان وقتی درگیر مقایسه ها می شود و می خواهد دیده شود تعریف شود، تعریف دیگران برایش مهم می گردد همه هدف نمایش می شود پس خرج می کند مصرف می کند پای از گلیم بیرون می نهد و در مسیر بیماری اخلاق هر روز بیشتر ره می سپرد و اصل فدای فرع می گردد.
2-حقارت ها
ذهن مادی یک آدم خوب را کسی می داند که خرج کند عامل بزرگی را در مصرف می داند و بعضی از انسان ها که محتوی درونی خود را بد می بینند و مسایل مختلف گذشته باعث شده احساس های بد درونی آنان را آرام نسازد با مصرف مسکنی برای درمان حقارت می یابند هر چند این درمان خود یک درد مضاعف است.
3-عادت ها
تکرار رفتارها چه خوب و چه بد، عادت می گردد و طبیعت ثانوی انسان می گردد. عادت ها، یک امر عادی در زندگی می گردد و این خود عامل ایجاد یک خویشتن و همی می گردد و گویی اگر این رفتار صورت نگیرد هرچیز خوب می شود. می گویند ترک عادت موجب مرض است. ترک عادت بیمار کننده است. آیا چنین است؟!
4-یادگیری غلط
می رود از سینه ها در سینه ها از رده پنهان صلاح و کینه ها خیلی از رفتارهای آدمی بدون اراده وی در او نفوذ می کند. زیرا (همنشین بوی داری و بوی خود می آورد علی (ع))
یادگیری به صورت مستقیم یا غیرمستقیم در انسان ایجاد می شود و انسان را به سوی انجام
صفحه9@ (ادامه در پایین صفحه )
آن رفتارها می کشاند. مصرف زدگی در امر ازدواج یک یادگیری کاذب و مصنوعی است.
5-جهل
جهل و نادانی ندانستن خیر و شر، ندانستن اصلی ها و فرعی ها.
عواقب کار را ندانستن. اینکه نمی دانیم که نمی دانیم.
انسان را به سوی بدی ها رهنمون می سازد و انسان خدای جهش می گردد.
6-نداشتن بلوغ اقتصادی
یکی از عوامل اختلاف خانوادگی یکی از عوامل ورشکستگی مالی مردم، تنظیم نکردن و مدیریت نداشتن دخل و خرج است و انسانی که مدیریت هزینه مصرف ندارد کسی نیست جز کسی که بلوغ اقتصادی ندارد. در تحقیق برای امر ازدواج یکی از مسائلی که جداً بایستی شناسایی شود و از اصول انتخاب همسر است. داشتن بلوغ اقتصادی. اما متاسفانه خانواده دختر یا پسر این امر را نه تنها دقت نمی کنند بله مصرف بی رویه و خرج های بیهوده را تشویق هم می کنند.
7-چرا باید همه چیز را با هم بخواهیم؟!
آدم هایی که درزندگی شخصی خود دارای امکانات مادی هستند. خانه خوب، وسایل کامل منزل و ... خودشان می گویند به مرور زمان به دست آورده اند. سختی هایی را تحمل کرده اند و اما امروز هم خودشان و هم فرزندانشان برای انجام یک ازدواج از جهیزیه گرفته تا وسایل نقلیه و منزل مسکونی توقع دارند...
-همه را داماد یا عروس داشته باشد. پس اگر نداری ازدواج نکن!
اجازه بدهیم به مروز زمان به همه چیز دست بیابیم، مطمئن باشید لذت بخش است.
8-آینده نگر بودن
تدبیر و تدبر یک صنعت کمال برای آدمی است و آن اینکه در انجام کارها آینده و اثرات آن را در نظر بگیریم.
آیا بایدهای مصرف در امر ازدواج عواقب و پیامدهای ناگوار ندارد؟ آیا مقدمه یک زندگی تلخ نمی گردد؟ آیا فرار از ازدواج را سبب نمی شود؟؟ آیا...
9-رفاه طلبی و عافیت طلبی افراطی
اگر رنج کشیدن آدمی حر می گردد قطره چو کشد حبس صدف در گردد (خیام)
رفاه طلبی و نداشتن و نیاموختن این باور که سختی ها انسان ساز است و به انسان مناعت طبع می دهد و انسان را پخته می سازد و هدف می دهد، اعتماد به نفس می دهد، عزت نفس می دهد، باعث شده مصرف برای رفاه افزایش یابد و از همان روز اول زندگی همه چیز مهیا شود، آن هم از نوع مرغوب و گرانش؟
10-دخالت دیگران
چه بسا بعضی از مخارج مصرفی و غیرمنطقی در امر ازدواج توسط دیگرانی بر انسان تحمیل می گردد که سودی و نفعی را در آن برای خود در نظر می گیرند فیلم برداری با همه امکانات، آرایش با، گل آرایی ماشین و ...
تالار باب، پذیرایی از انواع ...
11-تبلیغات از طریق روان شناسی
متقاعد سازی توسط تبلیغات رسانه ای، انسان ها متقاعد می شوند که مصرف کنند، و مصرف کردن یک فرهنگ و یک باور می گردد.
و یکی از موقعیت هایی که مصرف افراطی و کاذب چشمگیر است در اقدامات و اجرای امر ازدواج می باشد.
12-تنوع طلبی:
نو به نو شدن، یکی دیگر شدن، چشمگیر بودن مطرح شدن، حوصله مان سرنرفتن، منم منم کردن و ...
دلایلی است که بعضی آدم ها می آمدند تا مصرف کنند و یک نوع ادای روشنفکری نیز می باشد.
13- آداب و رسوم
کاشکی به یاد می آوردیم و کاش سرنوشت شوم افرادی که تنها دلیل انجام کارهایشان را آداب و رسوم مطرح می کنند را مشاهده می کردیم و عبرت می گرفتیم. بسیاری از آداب و رسوم یک تعصب کور است.
و کور ممکن است در چاله بیفتد. یکی از چاله های آسیب زای خانواده توقعات و مصرف هاست.
به جای اینکه دلیل بیاوریم رسم ما این است. بگوییم عقل اقتصادی می گوید تدبیر این چنین است و بر اساس بلوغ عقلی و اقتصادی و معنوی مدیریت مصرف داشته باشیم.
14-و شاید علت های دیگر:
یادآور می شویم، شیطان اعمال بد را زینت می دهد و انسان ها را به دام می اندازد. یادمان باشد مهم های زندگی و آرامش را شناسایی می کنیم.
و بدانیم ازدواج سالم، ساده و همراه با ارزش های الهی، بهشت دنیای ما را می سازد و دعای قرآنی ربنا آتنا فی الدنیا و فی الاخره حسنه را به اجابت می رساند.
پی نوشت ها :
1-گلستان سعدی
2-قرآن کریم
3-مثنوی مولوی
4-امثال و حکم دهخدا (ماده الف)
5-مثنوی مولوی
6-مثنوی قدسیه احمد نراقی
7-غرر الحکم
8-خیام نیشابوری
نقل به مضمون یا برداشت از کتاب های شهید مطهری، روان شناسی اجتماعی دکتر کاردان، زندگی در عیش مردن در خوشی، نیل پسمن دکتر صادق طباطبائی، تفکر زائد محمد جعفر مصفا.
منبع:عطر سیب شماره سوم
.::مرجع کد آهنگ::.
.::دریافت کد موزیک::.